Kosttilskud og kreatin

Er kosttilskud forbudte?

I udgangspunktet er kosttilskud ikke forbudte fra et antidopingperspektiv. Der er dog eksempler på, at kosttilskud har indeholdt stoffer og ingredienser, som er forbudte i henhold til Dopinglisten og/eller sundhedsskadelige. I visse tilfælde har disse stoffer og ingredienser ikke været oplyst på varedeklarationen. Den type af kosttilskud bliver ofte omtalt som forurenede kosttilskud.

 

Vil man være helt sikker på at undgå at indtage forbudte stoffer gennem kosttilskud, bør man undgå at tage kosttilskud. Ønsker man at benytte kosttilskud, kan man reducere risikoen for at indtage forbudte stoffer ved at bruge kosttilskud, der er undersøgt for dopingstoffer gennem kvalitets- og certificeringsprogrammer.

 

Fødevarestyrelsen er den ansvarlige myndighed for kosttilskud i Danmark. Forhandlere af kosttilskud på det danske marked har pligt til at indberette deres kosttilskud til Fødevarestyrelsen.

 

Idrætsudøvere er altid ansvarlige for de stoffer, de har i kroppen, også når de kommer fra kosttilskud og naturpræparater. Idrætsudøvere står derfor også til ansvar for en positiv dopingprøve, hvis den skyldes brug af kosttilskud.

 

Læs mere om kosttilskud

Hvad er kreatin?

Kreatin er et stof, som kroppen kan omdanne til energi ved kortvarigt maksimalt muskelarbejde. Det kan være i forbindelse med styrke- og sprintrelaterede idrætter.

 

Kroppen producerer naturligt kreatin, og mængden af kreatin suppleres via animalske fødevarer i vores daglige kost. Størstedelen af kroppens kreatinen findes i musklerne, og ved indtagelse af et kreatintilskud kan man øge mængden af kreatin i musklerne – dog kun til en hvis grænse.

 

Flere studier peger på, at indtagelsen af kreatin forøger evnen til at opretholde en høj kraftudvikling under kortvarigt arbejde (for eksempel ved sprint, hop og styrketræning), og samtidigt stimulerer kreatin til en øget muskelmasse i forbindelse med styrketræning. Det er dog en smule uklart, hvad der helt nøjagtigt forårsager en eventuel forøgelse af muskelmassen.


Der er ikke registreret nogen bivirkninger hos mennesker i forbindelse med indtagelse af kreatin. Dog er der ved forsøg på mus registreret skader på lever og nyrer ved indtagelse af kreatin over tid svarende til 1/3 af en menneskealde. Man fraråder derfor kreatin til personer med nyre- og leversygdomme.

 

Kropsvægten øges ofte i den periode, hvor kroppen suppleres direkte med kreatin. Det kan dels skyldes ophobning af vand i muskulaturen og dels en

potentiel forøgelse af muskelmassen.

Er kreatin på Dopinglisten?

Kreatin er ikke forbudt i henhold til Dopinglisten.