Hormone Replacement Therapy (HRT)

Hvad er Hormone Replacement Therapy (HRT) til mænd?

HRT til mænd refererer til administration af det mandlige kønshormon, testosteron, til mænd, som typisk er kommet lidt op i alderen, men som ikke har hypogonadisme (testosteronniveau, som ligger lavere end normalområdet).

Hvad er formålet med HRT?

HRT udføres med henblik på at øge testosteronniveauet og dermed reducere eller udligne det naturlige fald i testosteron, som forekommer, når man bliver ældre.

Er HRT gavnligt for mænd?

Der er ikke evidens for, at raske ældre mænd med testosteron i normalområdet kan få gavn af mere testosteron gennem HRT.

Er træthed, øget fedtdeponering og reduceret sexlyst nok til at få udskrevet testosteron i Danmark?

Ikke som udgangspunkt. Disse symptomer bør ikke være tilstrækkeligt til at få ordineret testosteron af en læge i Danmark. I Danmark kræves en objektiv undersøgelse af en hormonlæge, som dokumenterer et lavt testosteronniveau (hypogonadisme) og symptomer på lav produktion.

Hvor udføres HRT?

HRT er meget udbredt i USA. Der findes dog også klinikker herhjemme, hvor læger er villige til at udskrive testosteron til mænd, som ikke har hypogonadisme.

Hvad sker der, hvis jeg har fået testosteron gennem HRT og tester positiv for doping i et fitnesscenter?

Du vil blive kontaktet af Anti Doping Danmark og skal herefter kunne dokumentere behandlingsbehovet gennem en lægeerklæring fra lægen, der har ordineret behandlingen.

Er HRT tilladt i den organiserede konkurrenceidræt?

Nej. HRT er ikke en gyldig grund til at få en medicinsk dispensation (TUE) for testosteron jf. de internationale krav til testosteronbehandling af idrætsudøvere.

 

Testosteronbehandling kræver objektiv dokumentation for hypogonadisme gennem medicinske undersøgelser. Har man derfor fået HRT af en læge uden at have hypogonadisme og tester positiv, vil man med stor sandsynlighed få en dopingsag og blive udelukket fra idrætten. ​