Hash/cannabis

Hvad er cannabinoider?

Cannabinoider er indholdsstoffer, som findes i cannabisplanten. Disse favner bl.a. både naturligt og kunstigt fremstillet THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) samt kunstige cannabinoider, der har samme virkning som THC. Man indtager cannabinoider, når man ryger hash.

Hvilke effekter har cannabinoider?

THC påvirker hjernen. Det betyder, at man i stoffernes virkningstid har nedsat motorisk funktion, og at man ikke er i besiddelse af sin normale opfattelse af virkeligheden omkring sig. Desuden virker stofferne delvist afslappende og smertestillende.

 

Cannabinoider vil typisk ikke have en præstationsforbedrende effekt, dog kan man spekulere i, at det i nogle situationer vil være fordelagtigt at reducere spændingsniveauet i presserede situationer.

Hvad er hash/cannabis' medicinske status?

I dag findes der i Danmark en række godkendte lægemidler baseret på cannabis. Den 1. januar 2018 trådte desuden en forsøgsordning i kraft, som løber over fire år, og som gør det muligt for læger at udskrive andre typer cannabisprodukter som f.eks. urte-te og cannabisolie til medicinsk brug.

 

Cannabisolier kan vurderes af Lægemiddelstyrelsen til at være et lægemiddel, hvis olien indeholder aktive stoffer som CBD og THC i en mængde, som vurderes af have en effekt på kroppen.

 

Dog findes der en lang række cannabisprodukter, som sælges som kosttilskud, men som påstår at kunne bruges til sygdomsbehandling. En undersøgelse fra Syddansk Universitet har vist at 1/3 af de testede CBD-olier overskred den tilladte grænse for euforiserende stoffer på 0.2% THC. Derfor er det sandsynligt, at CBD-olier indeholder langt større mængder THC, på trods af at koncentrationer som ’<0.2% THC’ er deklareret på produktet.

 

Som udøver bør man derfor være yderst påpasselig, hvis man overvejer at bruge cannabisprodukter, herunder cannabisolie.

Er cannabinoider altid forbudt i idrætten?

Cannabinoider tilhører en stofkategori (S8) på Dopinglisten, der kun er forbudt i konkurrence for idrætsudøvere, der er underlagt de nationale antidopingregler og reglement for motionsidræt. Dog er der en uringrænse på 150 ng/ml, hvorunder man ikke tester positiv. Stoffet cannabidiol (CBD), som også findes i cannabisplanten, er ikke på Dopinglisten, da det ikke har nogen euforiserende virkning.

For medlemmer af kommercielle fitnesscentre, der har en samarbejdsaftale med Anti Doping Danmark, er cannabinoider ikke blandt de forbudte stoffer.