Væksthormonfrigivende faktorer

Væksthormonfrigivende faktorer (GHRFs) stimulerer frigivelse af naturligt væksthormon fra hypofysen i hjernen.

På Dopinglisten er GHRFs inddelt i tre forskellige kategorier:

  • Væksthormonfrigivende hormon (GHRH) og dens analoger (f.eks. sermorelin, tesamorelin, (Egrifta) CJC-1288, CJC-1293 og CJC-1295)
  • Væksthormonsekretionsfremmere (GHS) såsom ghrelin og ghrelin mimetika (f.eks. Ipamorelin, anamorelin)
  • Væksthormonfrigivende peptider (GHRP) (f.eks. GHRP-1, GHRP-2 (pralmorelin), GHRP-4, GHRP-5, GHRP-6, hexarelin og alexamorelin)

Medicinsk anvendelse

I Danmark er ingen GHRF-stoffer godkendt til behandling af sygdomme. I USA er kun to godkendt til behandling af sygdom, nemlig GHRP-2 (pralmorelin) til behandling af væksthormonmangel og Sermorelin til behandling af HIV-associeret lipodystrofi.

 

Anvendelse som doping

Man kan indtage GHRF intravenøst (injiceret i en vene), subkutant (injiceret i underhuden), intranasalt (gennem næsen), bukkalt (i kinden) og oralt (synkes). GHRF-stoffer kan få mængden af naturligt væksthormon og IGF-1 i kroppen til at stige.

 

I lighed med væksthormon (GH) kan GHRF-stoffer nedsætte mængden af kropsfedt samt øge muskelmasse og styrke.

 

GHRF-stoffer kommer typisk i form af et hvidt pulver eller som flager. Kvaliteten kan variere med hensyn til renhed. På produkterne kan være angivet ’For Research Purpose Only’ (kun til forskningsformål) eller ’Not for Human Use’ (ikke til brug hos mennesker).

 

Man har set forskellige blandinger af GHRF-stoffer på det sorte marked, og GHRF-stoffer er også fundet i kosttilskud (i pulverform og flydende form) eller som såkaldt ’bio-identisk hormoncreme’. Nogle af disse peptider kaldes misvisende for ’aminosyrer’ og markedsføres sammen med thyroidhormon.

 

Bivirkninger

Da langt de fleste GHRF-stoffer ikke er godkendt til sygdomsbehandling, og fordi de derfor ofte produceres på undergrundslaboratorier, er der ingen garanti for renheden og kvaliteten af produkterne. En af de dokumenterede bivirkninger er en øget mængde fedt i blodet.