Cannabinoider

Cannabinoider er indholdsstoffer, som findes i cannabisplanten. Cannabis kendes blandt andet som marihuana, pot og hash.

Cannabinoider indeholder THC (delta-9-tetrahydrocannabinol), som påvirker hjernen. Det betyder, at man i stoffernes virkningstid har nedsat motorisk funktion, og at man ikke er i besiddelse af sin normale opfattelse af virkeligheden omkring sig. Desuden virker stofferne delvist afslappende og smertestillende.

 

Medicinsk anvendelse

I Danmark er cannabis ikke tilladt. Fra 1. januar 2018 begynder forsøg med brug af medicinsk cannabis i Danmark. Forsøgene bliver bl.a. for patienter med kræft, sklerose og gigt.

 

Anvendelse som doping

Cannabinoider vil typisk ikke have en præstationsforbedrende effekt, dog kan man spekulere i at det i nogle situationer vil være fordelagtigt at reducere spændingsniveauet i presserede situationer.

 

Bivirkninger

THC er forbundet med en række bivirkninger. På kort sigt oplever man, at evnen til hånd-øje-koordination forværres, reaktionstider forlænges, koncentrationen svækkes, og den maksimale ydeevne mindskes, da man hurtigere bliver træt.

 

På længere sigt kan hukommelsen og indlæringsevnen svækkes, og man får svært ved at koncentrere sig. Hos nogle brugere har cannabis resulteret i angstanfald og forfølgelsesvanvid.