Cannabinoider

Cannabinoider er indholdsstoffer, som findes i cannabisplanten. Cannabis kendes blandt andet som marihuana, pot og hash.

Cannabinoider er indholdsstoffer, som findes i cannabisplanten. Disse favner bl.a. både naturligt og kunstigt fremstillet THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) samt kunstige cannabinoider, der har samme virkning som THC. Man indtager cannabinoider, når man ryger hash.

 

Medicinsk anvendelse

I dag findes der i Danmark en række godkendte lægemidler baseret på cannabis. 

 

Cannabisolier kan vurderes af Lægemiddelstyrelsen til at være et lægemiddel, hvis olien indeholder aktive stoffer som CBD og THC i en mængde, som vurderes af have en effekt på kroppen.

 

Dog findes der en lang række cannabisprodukter, som sælges som kosttilskud, men som påstår at kunne bruges til sygdomsbehandling. En undersøgelse fra Syddansk Universitet har vist at 1/3 af de testede CBD-olier overskred den tilladte grænse for euforiserende stoffer på 0.2% THC. Derfor er det sandsynligt, at CBD-olier indeholder langt større mængder THC, på trods af at koncentrationer som ’<0.2% THC’ er deklareret på produktet.

 

Som udøver bør man derfor være yderst påpasselig, hvis man overvejer at bruge cannabisprodukter, herunder cannabisolie.

 

Anvendelse som doping

THC påvirker hjernen. Det betyder, at man i stoffernes virkningstid har nedsat motorisk funktion, og at man ikke er i besiddelse af sin normale opfattelse af virkeligheden omkring sig. Desuden virker stofferne delvist afslappende og smertestillende.

 

Cannabinoider vil typisk ikke have en præstationsforbedrende effekt, dog kan man spekulere i, at det i nogle situationer vil være fordelagtigt at reducere spændingsniveauet i presserede situationer.

 

Bivirkninger

THC er forbundet med en række bivirkninger. På kort sigt oplever man, at evnen til hånd-øje-koordination forværres, reaktionstider forlænges, koncentrationen svækkes, og den maksimale ydeevne mindskes, da man hurtigere bliver træt.

 

På længere sigt kan hukommelsen og indlæringsevnen svækkes, og man får svært ved at koncentrere sig. Hos nogle brugere har cannabis resulteret i angstanfald og forfølgelsesvanvid.