Bloddoping

Bloddoping er tilførsel af ekstra blod eller røde blodlegemer. Når man benytter bloddoping, forøger man kunstigt kroppens samlede mængde af røde blodlegemer uden brug af medikamenter.

Bloddoping kan udføres ved at få en portion blod fra en bloddonor (homolog blodtransfusion) eller ved selv at tage en mængde blod ud af kroppen, nedkøle eller fryse det, indtil kroppen selv har gendannet den udtagne mængde. Herefter gives det igen til donoren for at øge mængden af røde blodlegemer (autolog blodtransfusion).

 

Medicinsk anvendelse

Blodtransfusion gives til patienter med lav blodprocent, f.eks. i situationer med betydelige akutte blodtab

 

Anvendelse som doping

Ved bloddoping øges antallet af de røde blodlegemer i blodbanen. Da ilt transporteres med de røde blodlegemer, vil de ekstra røde blodlegemer øge mængden af ilt til musklerne og fremme præstationen, særligt i udholdenhedsidrætter.

 

Bivirkninger

Ved brug af bloddoping øges blodets viskositet (tykkelse), hvilket gør det vanskeligere for blodet at løbe gennem blodårerne. Det kan resultere i forhøjet blodtryk og i værste fald blodpropper.

 

Derudover er der en klar risiko for overførsel af infektioner, smitte og allergiske reaktioner, hvis blodet, man anvender til bloddoping, kommer fra en anden person.