Anabole androgene steroider

Testosteron og kunstigt fremstillede testosteronlignende stoffer kaldes under ét for anabole androgene steroider (AAS). Disse er kendt for deres vævs- og muskelopbyggende effekt.

Anabole androgene steroider (AAS) indtages i form af piller, indsprøjtninger, cremer eller plastre.

 

Medicinsk anvendelse

AAS bruges typisk som medicin til mænd med lav egenproduktion af testosteron eller til behandling af sygdomme, som resulterer i reduceret muskelmasse som f.eks. kræft eller AIDS.

 

Anvendelse som doping

Det er forbudt at benytte AAS i forbindelse med idræt i henhold til Dopinglisten. Alligevel er der eksempler på, at idrætsudøvere har brugt anabole steroider i idrætten med henblik på at forbedre deres præstation. Faktisk er AAS hvert år den stofgruppe, som flest tester positiv for globalt set.

 

Mens brug af anabole steroider i idrætten ofte handler om at forbedre præstationen, kan indtag af AAS også handle om at få store muskler og ønsket om at få et bestemt udseende. I henhold til ’Lov om forbud mod visse dopingmidler’ er det forbudt at besidde og distribuere AAS.

 

Bivirkninger

Brug af AAS er forbundet med risiko for en række fysiske og psykiske bivirkninger.

 

Fysiske bivirkninger

Risikoen for nogle fysiske bivirkninger er ens hos både mænd og kvinder. Det drejer sig om udvikling af akne (bumser), leverskade og hurtig vægtøgning.

 

Derudover har forskere hos mænd fundet nedsat insulinfølsomhed og øget kolesterol, som kan resultere i sukkersyge, øget karstivhed og deraf forøget blodtryk samt nedsat pumpeevne af hjertet selv flere år efter endt brug af AAS. Desuden er administration af AAS forbundet med risiko for skrumpede testikler, forringet sædkvalitet og deraf nedsat forplantningsevne samt forstørret prostata (blærehalskirtel).

 

For kvinder medfører brug af anabole steroider blandt andet risiko for klitorisforstørrelse og menstruationsforstyrrelser samt maskuliniserede bivirkninger i form af skægvækst og øget behåring.

 

Psykiske bivirkninger

Misbrug af AAS indebærer også risiko for en række psykiske bivirkninger herunder depressive symptomer og humørsvingninger.

 

Afhængighed

Der er risiko for at blive afhængig af at benytte anabole androgene steroider. Når man indtager AAS, kan kroppen helt eller delvist stoppe med at producere testosteron selv. Når misbruget ophører, går der tid, før kroppen begynder at producere den normale mængde testosteron igen.

 

I nogle tilfælde risikerer man ikke at genetablere sin normale testosteronproduktion. I overgangsperioden kan man opleve nedsat sexlyst, erektionsproblemer og symptomer på depression som følge af den lavere testosteronproduktion. For at undgå disse symptomer er det fristende at påbegynde en ny kur med AAS.

 

Ligeledes oplever nogle en psykisk afhængighed af at se ud på den måde, steroidbrugeren gør på en kur, og nogle kan savne det sus, de oplever, når de træner på AAS.