Dopingmidler i 1800-og 1900-tallet

Præstationsfremmende midler I 1800-tallet
I nyere tid har præstationsfremmende midler været brugt siden midten af 1800-tallet, hvor den moderne sport opstod. På det tidspunkt blev en kemiker fra Korsika ved navn Angelo Mariane kendt for at lancere en drik, som han kaldte ”vin for atleter”. Den bestod bl.a. af udtræk fra kokablade blandet op i vin, og den skulle give større udholdenhed. Det var især franske cykelryttere, som drak ”vin for atleter”.

Men præstationsfremmende midler var heller ikke dengang kun noget, cykelryttere tog. F.eks. skulle kanalsvømmere have anvendt koffein i forbindelse med konkurrencer i Amsterdam i 1860’erne.

I 1900-tallet
Omkring århundredskiftet skete der et boom i brugen af præstationsfremmende midler. Da begyndte pengene nemlig at indtage sporten i form af spil på heste, cykelløb og andre sportsbegivenheder.

Det var også i begyndelsen af 1900-tallet, at opiumsplanten blev importeret fra Asien til Europa. Herfra udviklede man stofferne heroin og morfin, som man anvendte som bedøvelsesmidler og som smertestillende medicin. Sportsfolk tog dog også hurtigt de nye lægemidler til sig. F.eks. var den professionelle boksning i starten af 1900-tallet præget af brug af morfin og heroin. Bokserne tog dog ikke stofferne for at få mere styrke, men for at kunne udholde de smerter, som var forbundet med deres sport.

Et andet meget anvendt stof var stryknin. I små doser kan det øge ens udholdenhed, men grænsen mellem den dosis, som virker præstationsforbedrende, og en dosis, som slår et menneske ihjel, er lille. Derfor har eksperimenter med stryknin kostet flere sportsfolk livet helt frem til 1950’erne. Dog er stryknin ikke længere aktuelt som præstationsfremmende middel pga. de store fremskridt, som lægevidenskaben har gjort.