Information til dopingbrugere og pårørende til dopingbrugere

Dette afsnit er målrettet brugere af doping og pårørende til dopingbrugere.

Dopingbruger

Hvis du er dopingbruger og har brug for råd om at stoppe med brug af doping, kan du kontakte ADD for rådgivning.

 

ADD kan ikke tilbyde behandling, men kan lytte og tilbyde en samtale med ADD’s tilknyttede læge, der har erfaring med rådgivning af dopingbrugere. Du kan kontakte ADD via rådgivningslinjen på telefon +45 70 25 71 12. Telefonen er åben alle hverdage kl. 9.00-11.30.

 

Har du fysiologiske bivirkninger, bør du opsøge din praktiserende læge. Din læge kan tale med dig om doping og henvise dig til de medicinske specialer, der evt. er behov for udredning i.

 

Har du et afhængighedsforhold af dopingstoffer, kan du kontakte dit kommunale misbrugscenter. Ikke alle misbrugscentre har konkret erfaring med dopingmisbrug, men de har erfaring med afhængighed.

 

Pårørende til dopingbruger

Nogle søger en genvej til idrætspræstationer eller et bestemt udseende gennem brug af doping. Har du mistanke om, at en pårørende til dig bruger doping, kan du selv gøre noget.

 

Hvordan kan jeg se, at min pårørende tager doping? Der er signaler, du kan holde øje med, hvis du mistænker, at din pårørende tager dopingstoffer. Det er ingen sikker indikation, men kan være udtryk for, at din pårørende tager dopingstoffer.

 

Indikationer kan være markante ændringer over få måneder – det kan være styrke, muskeltilvækst, fedttab og hudforandringer. Det kan også være ændring i adfærd – f.eks. ændret temperament eller øget fokus på træning og kost.

 

Har du mistanke, er der måske grundlag for en samtale med din pårørende om, hvad du ser, og hvorfor det bekymrer dig.

 

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe?

I første omgang kan du tage en snak med din pårørende. Udtryk gerne din bekymring og undgå anklage, da det oftere er et bedre udgangspunkt for dialog.

 

Bliv gerne klogere på din pårørendes motivation for at tage doping, og om det er muligt at nå målene uden brug af doping.

 

Har du brug for rådgivning omkring håndtering af en misbruger eller om, hvordan du bliver klædt på til at tale med en pårørende om et muligt dopingmisbrug, kan du kontakte dit kommunale misbrugscenter. Her har de stor viden om misbrug og håndtering af personer med misbrug.

 

Du kan også kontakte ADD på rådgivningstelefonen på telefon +45 70 25 71 12, der er åben alle hverdage kl. 9.00-11.30. ADD kan ikke tilbyde behandling, men lytte, hjælpe med at finde det lokale misbrugscenter og tilbyde, at du eller din pårørende kan tale med ADD’s tilknyttede læge, der har erfaring i at tale med dopingbrugere.

Rådgivning

Kontakt ADD for rådgivning på telefon +45 70 25 71 12.

 

Telefonen er åben alle hverdage kl. 9.00-11.30.