For trænings- og fitnesscentre der samarbejder med Anti Doping Danmark

Dette afsnit er målrettet ejere eller ledere i trænings- og fitnesscentre.

ADD samarbejder med trænings- og fitnesscentre om at skabe sunde træningsmiljøer herunder at forebygge og bekæmpe fitnessdoping.

 

For kommercielle trænings- og fitnesscentre er det frivilligt, om de ønsker en samarbejdsaftale med ADD.

 

En samarbejdsaftale med ADD indeholder uddannelse, besøg af ADD's fitnesskonsulenter og eventuelt dopingkontrol – derudover forventes det, at centret ønsker at tage aktiv del i arbejdet med at skabe sunde træningsmiljøer.

 

Prisen for en samarbejdsaftale er 2.125 kr. årligt alt inklusive. Det vil sige, at der ikke kommer merudgifter ved besøg og dopingkontrol. Derudover findes der nogle rabatordninger, hvis man har flere centre. Læs mere her.

 

Foreningsbaserede fitnesscentre, der er medlem af Danmarks Idrætsforbund, DGI eller Dansk Firmaidræt, og medlemmer af Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO), har automatisk samarbejde med ADD.

Hvad betyder samarbejdet med Anti Doping Danmark for medlemmer af centret?

At medlemmerne træner i et center, som ønsker at skabe et sundt træningsmiljø, der indebærer at forebygge og bekæmpe fitnessdoping.

 

Det betyder også, at medlemmerne kan møde ADD, når ADD's fitnesskonsulenter er på besøg i centret.

 

På besøgene er der primært fokus på dialog og forebyggelse, men der kan også blive foretaget en målrettet dopingkontrol.

 

Alle medlemmer, personale og frivillige i trænings- og fitnesscentre, som samarbejder med ADD, kan blive indkaldt til dopingkontrol, hvis ADD's fitnesskonsulenter vurderer, at der er relevante personer at indkalde til dopingkontrol. ADD gennemfører målrettet dopingkontrol, hvilket betyder, at ADD's fitnesskonsulenter kun indkalder personer, de vurderer, der kan have taget forbudte dopingstoffer.

 

Læs mere om information til fitnessmedlemmer

Hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil have besøg af Anti Doping Danmark?

Trænings- og fitnesscentre er altid velkomne til at kontakte ADD.

 

Centre, som samarbejder med ADD

ADD kan bistå med rådgivning om forebyggelse af brug af doping blandt medlemmerne, og ADD har mulighed for at høre, om der er behov for, at fitnesskonsulenter kigger forbi til et besøg.

 

Har centret behov for besøg, f.eks. fordi der er medlemmer, som er ved at udvikle en usund træningskultur med brug af doping, eller fordi det er længe siden, at ADD's fitnesskonsulenter har været forbi, er det vigtigt at kontakte ADD for at høre nærmere. Herefter kan ADD planlægge at komme forbi centret. ADD's fitnesskonsulenter kommer altid uanmeldt til centret.

 

Det er vigtigt for ADD at have en god dialog med centrene, som har det bedste indblik i, hvordan medlemssammensætningen og kulturen er i det enkelte fitnesscenter.

 

Centre, som ikke har samarbejde med ADD

Du er altid velkommen til at kontakte ADD for en uforpligtende snak om muligheder for at samarbejde med ADD. Her kan du få mere viden om, hvordan samarbejdet foregår. 

 

Du kan kontakte ADD på tlf. +45 72 240 240

Hvor kan jeg få rådgivning om, hvordan centret forebygger brug af doping?

Trænings- og fitnesscentre, som samarbejder med ADD, kan altid hente rådgivning om forebyggelse af doping i centret hos ADD.

 

Kontakt forebyggelseskonsulent Kasper Skat Lundgaard Krøll på klk@antidoping.dk eller +45 20 65 95 58 for rådgivning.

 

Derudover har ADD udarbejdet en e-læring med gode input til hvad man kan være opmærksom på. Den finder du her.

Skal trænings- og fitnesscentret skilte med, om det samarbejder med Anti Doping Danmark?

Det er i henhold til Lov om fremme af integritet i idrætten lovpligtigt for kommercielle fitnesscentre i Danmark at skilte med, hvorvidt de har en samarbejdsaftale med ADD - den såkaldte mærkningsordning. 

 

Skiltning skal ske med de lovpligtige klistermærker, som kan rekvireres gratis hos ADD på e-mail kontakt@antidoping.dk.

 

Foreningsbaserede fitnesscentre, der er medlem af Danmarks Idrætsforbund, DGI eller Dansk Firmaidræt har automatisk samarbejde med ADD. Disse centre skal ikke skilte i henhold til mærkningsordningen, men kan, hvis de ønsker det, rekvirere et skilt, der fortæller, at centret samarbejder med ADD. Bestil skiltet ved at kontakte ADD på gik@antidoping.dk.

Hvad kan trænings- og fitnesscentret selv gøre for at forebygge brug af doping?

Som ansat eller frivillig i et trænings- og fitnesscenter (f.eks. centerleder, receptionist eller instruktør) er der en del, du kan gøre for at skabe et sundt og dopingfrit træningsmiljø.

 

Eksempler på gode tiltag er:

 

  • Vær tydelig om din holdning. Sørg for at skilte tydeligt, og brug ADD's materiale på skærme og sociale medier.

  • Vær opmærksom på de unge i centret. Hvordan træner de, og hvordan er deres adfærd i forhold til træningen? Er deres træning eksempelvis ustruktureret eller bærer præg af et ekstremt fokus på store muskler og sixpack, kan det være relevant at tage en snak med dem om sund træning.

  • Tag dialogen med de unge, og tilbyd eventuelt vejledning i korrekt udførsel af øvelser og hjælp til træningsplanlægning ved at sætte realistiske mål. Mange unge ønsker at blive bedre og vil gerne modtage input.

  • Vær opmærksom på din egen udstråling, adfærd og retorik. Som ansat eller frivillig i det pågældende center er du en vigtig rollemodel for de unge og med til at skabe kulturen i centret.

  • Tal oftere om, hvad kroppen kan, og hvordan den kan udfordres yderligere i træningen i stedet for kroppens udseende og store muskler.

 

Du kan få mere inspiration ved at tage ADD's e-læring for ansatte i trænings- og fitnesscentre, som du finder her.

 

Oplever du medlemmer med uhensigtsmæssig adfærd relateret til doping, så kontakt ADD, og tag dialogen om, hvad du oplever, hvorefter ADD eventuelt kan planlægge et besøg i centret.

Hvilke forpligtelser har mit center, når det samarbejder med Anti Doping Danmark?

Trænings- og fitnesscentre, herunder de ansatte/frivillige, har nogle forpligtelser og opgaver relateret til samarbejdet med ADD.

 

Først og fremmest har fitnesscentret et ansvar for at forsøge at skabe et sundt og trygt træningsmiljø i det daglige. Derudover kan der være nogle helt konkrete opgaver forbundet med samarbejdet med ADD:

  • Sikre, at medlemmerne er orienteret om samarbejdet, og at de er forpligtet til at medvirke ved dopingkontrol, hvis de indkaldes til dette. Dette bør fremgå af medlemsbetingelserne og via korrekt skiltning i indgangsparti.

  • Agere samarbejdsvilligt overfor ADD's fitnesskonsulenter og løbende orientere om fitnesscentrets behov for besøg.

  • Bistå med at identificere medlemmer, som ikke ønsker at oplyse identitet efter indkaldelse til dopingkontrol.

  • Bistå med hjælp til at finde et lokale, hvor en eventuel dopingkontrol kan udføres.

  • Hjælpe med at undgå at personer der har en sanktion, benytter dit center. Har du mistanke om at brugere af dit center allerede har en sanktion, kan du slå vedkommende op i Dopingregistret. Har personen en sanktion skal du bortvise vedkommende.

Hvad gør jeg, hvis jeg mistænker, at et medlem bruger doping?

Du er altid velkommen til at kontakte ADD's sekretariat på telefon +45 72 240 240 eller kontakt@antidoping.dk.

 

Her kan du tale med ADD om, hvad der er behov i situationen i dit center. ADD kan sørge for, at centret får besøg af en fitnesskonsulent. Besøget kan have en forebyggende effekt, men det giver også mulighed for, at fitnesskonsulenten kan vurdere medlemmet og eventuelt gennemføre dopingkontrol. ADD kan også give redskaber til, hvordan du eventuelt kan tale med medlemmer om doping.

 

Har du talt med dit medlem om doping, og har medlemmet behov for rådgivning om f.eks., hvordan vedkommende kan få hjælp til at stoppe med doping, kan du henvise til ADD's rådgivningstelefon. Medlemmet kan ringe på +45 70 25 71 12 på alle hverdage kl. 9.00-11.30.

Indberet viden om doping

Har du mistanke om eller kendskab til brug eller distribution af dopingstoffer, kan du indberette viden til Anti Doping Danmark.

 

Du kan indberette via Stop Doping. Det er muligt at være anonym.

 

Er du ansvarlig eller personale i et fitnesscenter, som samarbejder med ADD, kan du også kontakte ADD's koordinator på fitnessområdet for at få besøg af ADD's fitnesskonsulenter i fitnesscentret eller rådgivning.

 

Kontakt Gitte Knudsgaard på e-mail gik@antidoping.dk eller telefon +45 72 240 240.

Hvordan får jeg adgang til Dopingregistret?

Som person med ansvarsfunktion i et trænings- eller fitnesscenter, der samarbejder med ADD - f.eks. centerleder eller foreningsansvarlig - kan du få adgang til at slå personer op i Dopingregistret.

 

ADD skal godkende alle, som ønsker at få adgang til Dopingregistret. Opslag sker ved brug af MitID, og ADD registrerer alle opslag med henblik på at forhindre misbrug af systemet. 

 

For at slå op i Dopingregistret skal du bruge personens CPR-nummer.

 

Det er kun muligt at se, om personen har en igangværende dopingsanktion. Der er ingen information om, hvad personen eventuelt er testet positiv for, eller om personen tidligere har haft en dopingsanktion.

 

Læs guide til Dopingregistret

Medlemsbetingelser

Trænings- og fitnesscentre, som samarbejder med ADD, skal i deres medlemsbetingelser gøre opmærksom på, at centret samarbejder med AD, samt hvad det indebærer.

 

ADD har herunder udarbejdet et forslag til medlemsbetingelser for henholdsvis kommercielle og foreningsbaserede trænings- og fitnesscentre.

 

Læs forslag til medlemsbetingelser her

Kontakt

Stop Doping

Sig noget, hvis du ser noget!

 

Du kan indberette viden eller mistanke om doping til ADD via Stop Doping.

Send sms til Stop Doping

Scan QR-koden, og send dine oplysninger via sikker sms til Stop Doping. 

 

Klik her for at sende sikker sms direkte