10 millioner kroner til mere viden om dopingmisbrug

Med en bevilling på 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Bispebjerg Hospital undersøge bl.a. behandlingsmuligheder for misbrugere af anabole steroider.

20.01.2021

 

Flere henvendelser til landets hospitaler med følgevirkninger efter brug af anabole androgene steroider (AAS) er medvirkende til, at Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Bispebjerg Hospital har igangsat et stort projekt, der skal skabe mere viden om brug af AAS.

 

Hospitalerne har modtaget en fondsbevilling på 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at afdække de negative sundhedsmæssige effekter af AAS-brug og undersøge behandling af følgevirkninger. Viden som på sigt kan bane vejen for at sikre en videnskabeligt funderet, koordineret behandling af de følgevirkninger, som mange brugere af AAS oplever.

 

”Det er vigtigt at få viden om, hvordan vi sikrer den bedste behandling af denne gruppe. Af hensyn til den enkelte AAS-bruger med følgevirkningerne, men også for at sikre, at læger føler sig klædt på til at vide, hvordan de bedst griber behandlingen af denne særlige patientgruppe an,” siger seniorkonsulent Malene Radmer Johannisson, Anti Doping Danmark.

 

ADD arbejder for at understøtte, at der kommer bedre viden om følgevirkningerne ved brug af AAS og behandlingen af dem. Bl.a. har ADD etableret en sundhedsfaglig gruppe, hvor læger på tværs af specialer kan udveksle erfaring og viden.

 

”AAS-brugere har ofte et bredt spektrum af følgevirkninger inden for både det somatiske og psykiatriske område og bliver henvist til forskellige steder i sundhedsvæsnet. Det er derfor vigtigt at bygge bro mellem de forskellige medicinske specialer for at skabe fundamentet for en koordineret behandling,” siger Malene Radmer Johannisson.

 

Læs Rigshospitalets pressemeddelelse om bevillingen fra Novo Nordisk Fonden