Antidopingledere bakker op om udøveres ønsker om WADA-reformer

29.10.18
Ledere fra 18 antidopingorganisationer tilkendegiver i en fælles udtalelse deres støtte til forandringer af ledelsen og forvaltningen af WADA, der kan styrke den internationale antidopingindsats og genskabe tilliden til det internationale antidopingsystem.

Ledere fra 18 nationale antidopingorganisationer (NADO), herunder Anti Doping Danmark, mødtes i weekenden den 27.-28. oktober 2018 i Paris for at diskutere fremtidens ledelse og forvaltning af det internationale antidopingagentur, WADA, og behovet for at genskabe tilliden til det internationale antidopingsystem.

I en samlet udtalelse bakker de 18 NADO-ledere op om opråbene fra grupper af nuværende og tidligere internationale udøvere, som ønsker reformer af WADA’s ledelse og forvaltning:

”Mens andre måske ikke lytter til jeres bekymringer og løsninger til at forbedre WADA’s ledelse og forvaltning, ønsker vi at gøre det klart, at vi antidopingledere gør. Vi står samlet med jer. Vi hører og deler jeres bekymringer, og vi står sammen med jer hele vejen i bestræbelserne for at forandre WADA, så organisationen respekterer jeres rettigheder og træffer beslutninger i den rene idræts interesser,” lyder det i udtalelsen fra lederne.

Hos Anti Doping Danmark understreger direktør Michael Ask behovet for at arbejde fremad for et styrket WADA:

”Jeg tror på, at WADA er den rette organisation til at stå i spidsen for den internationale antidopingindsats. Men der er et brændende behov for forandring. Behandlingen af Ruslands systemiske doping har vist, at WADA’s nuværende konstruktion er sårbar over for politisk indflydelse fra såvel nationer som Den Internationale Olympiske Komité. Der er derfor behov for større uafhængighed og gennemsigtighed, men også for at inddrage flere af de aktører, som til daglig er en del af antidopingindsatsen, f.eks. udøverne og de nationale antidopingorganisationer,” siger Michael Ask.

I udtalelsen understreger lederne denne opbakning til WADA som den samlende organisation for det internationale antidopingarbejde, men pointerer behovet for forbedrede ledelsesstrukturer i organisationen.

”Vi er nødt til fortsat at arbejde for et grundigt eftersyn af WADA’s ledelse og genskabe organisationens tillid blandt udøvere og i offentligheden,” står der i udtalelsen.

Herunder henviser NADO-lederne til fortsat opbakning til de konkrete reformforslag, som de fremførte i de såkaldte ’Copenhagen Reform Proposals’, der blev præsenteret ved ledergruppens første møde i København i 2016 i forlængelse af McLaren-rapportens afsløringer af systemisk doping i Rusland.

Udtalelsen er underskrevet af NADO-ledere fra Australien, Canada, Danmark, England, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Japan, New Zealand, Norge, Polen, Schweiz, Singapore, Sverige, Tyskland, USA og Østrig.

Læs hele udtalelsen fra de 18 NADO-ledere

Yderligere information
Kommunikationskonsulent Ditte Toft, Anti Doping Danmark, telefon 22 91 82 72
Direktør Michael Ask, Anti Doping Danmark, telefon 25 55 10 14