Information om indsprøjtning af olie i muskler

17.07.18
Har du sprøjtet olie – f.eks. paraffinolie eller synthol – ind i dine muskler, eller kender du nogen, der har?

Anti Doping Danmark opfordrer personer, der har indsprøjtet olie i musklerne, til at kontakte Endokrinologisk Afdeling på Herlev Hospital eller opsøge praktiserende læge – også selvom de ikke har oplevet bivirkninger.

Endokrinologisk Afdeling på Herlev Hospital har i den senere tid modtaget patienter, som oplever bivirkninger efter at have sprøjtet olier såsom paraffinolie og synthol ind i deres muskler for at få dem til at se større ud.

Patienterne har meget høje tal for kalk i blodet, som indebærer risiko for nyresvigt. Hvornår stigningen i kalk i blodet sker varierer fra patient til patient, så der kan være risiko både kort tid efter indsprøjtning og mange år efter.

Nogle patienter udviser ingen bivirkninger, og derfor opfordrer Anti Doping Danmark og Endokrinologisk Afdeling på Herlev Hospital til, at alle, som har indsprøjtet olie i muskler, opsøger Endokrinologisk afdeling eller deres praktiserende læge med henblik på at få taget en blodprøve, der kan udelukke forhøjet kalk i blodet eller få sat den rette behandling i gang.

Mere viden
Ifølge overlæge Ebbe Eldrup fra Endokrinologisk afdeling på Herlev Hospital ved lægerne endnu meget lidt om de medicinske konsekvenser ved indsprøjtning. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt, der har indsprøjtet olie, får taget en blodprøve, der kan be- eller afkræfte, om der er tegn på forhøjet kalk i blodet.

Samtidig kan blodprøven bidrage til at give lægerne et overblik over omfanget af bivirkninger ved indsprøjtning af olie i muskler. For nærværende mangler lægerne et overblik over bl.a., hvor stor en andel af personer der oplever forhøjet mængde kalk i blodet efter at have sprøjtet olie i musklerne. Du kan hjælpe lægerne med at blive klogere!

Hvad skal jeg gøre?
Kontakt enten overlæge Ebbe Eldrup, ebbe.eldrup@regionh.dk eller Endokrinologisk Afdeling på Herlev Hospital eller din praktiserende læge. Bed din læge om en blodprøve, som måler kalkniveauet i blodet.

Hør mere om bivirkninger ved indsprøjtning af olie i muskler
Hør Ebbe Eldrup fortælle mere om indsprøjtning af olie i musklerne i Radio 24syv-programmet ’Fitness M/K’ (29:51 minutter inde i udsendelsen).

Har du eller din læge spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Anti Doping Danmark på kontakt@antidoping.dk eller telefon 43 26 25 50.

Fakta om olie
Ønsket om store muskler får nogle til at vælge at sprøjte olie (f.eks. paraffinolie eller synthol) ind i musklerne med henblik på at få muskler til at se større ud.

Olie er ikke et dopingstof. Men Anti Doping Danmark ønsker at oplyse om risiko ved indsprøjtning af olie, fordi personer, som benytter anabole androgene steroider, og personer som indsprøjter olie i musklerne, ofte kommer i de samme miljøer.

Anti Doping Danmark (ADD) ønsker at oplyse med henblik på, at så mange som muligt med forhøjede kalktal som følge af indsprøjtning af olie kan komme tidligt i behandling og undgå alvorlige sundhedskonsekvenser. ADD har derfor valgt at viderebringe Herlev Hospitals opfordring om at søge læge, hvis man har sprøjtet olie i muskler.

Download 'Information om indsprøjtning af olie i muskler' som pdf