NADO-ledere efterlyser gennemsigtighed omkring udvælgelsen af russiske udøvere til vinter-OL

18.01.18
Få uger før de olympiske vinterlege i Pyeongchang er der fortsat usikkerhed om kriterierne, der skal definere, hvilke russiske udøvere der kan deltage ved legene. Anti Doping Danmark efterlyser sammen med 18 andre nationale antidopingorganisationer offentliggørelse af de objektive kriterier for udvælgelsen.

Mens de olympiske vinterlege i Pyeongchang nærmer sig med hastige skridt, er det stadig usikkert, hvilke russiske udøvere der får mulighed for at deltage ved legene, og offentligheden har ingen indsigt i, hvilke objektive kriterier udøverne skal opfylde for at kunne deltage.

På den baggrund har ledere fra 19 nationale antidopingorganisationer, inklusive Anti Doping Danmark, valgt at udsende en fælles pressemeddelelse, der opfordrer Den Internationale Olympiske Komite (IOC) til gennemsigtighed i processen ved at offentliggøre de objektive kriterier for udvælgelsen.

Ifølge lederne er der et presserende behov for offentliggørelsen af hensyn til de mange udøvere, der har kvalificeret sig til eller potentielt kan kvalificere sig til legene. Ligeledes er der et behov for at genskabe tilliden til integriteten i international idræt i kølvandet på dopingskandalen i Rusland.

”IOC viste med beslutningen i december, at der er behov for konsekvenser for Rusland som følge af dokumenteret dopingsnyd. Desværre står vi nu få uger før legene åbnes, og der er stor uklarhed om, hvordan konsekvenserne skal føres ud i livet. Lige nu er vi i en situation, hvor tusindvis af udøvere endnu ikke ved, om de skal konkurrere mod russiske udøvere, ligesom mange udøvere står tilbage med usikkerhed om, hvorvidt de eller russiske konkurrenter får de sidste pladser ved legene. Det kan udøverne ikke være tjent med,” siger direktør Michael Ask, Anti Doping Danmark. 

I december valgte IOC at udelukke den russiske olympiske komite (ROC) fra OL i Pyeongchang oven på rapporter fra flere undersøgelseskommissioner, der påviste, at systemisk doping med tråde til regeringsniveau havde fundet sted i Rusland.

NADO-lederne ser positivt på IOC’s udelukkelse af ROC fra OL, men opfordrer samtidig IOC til først at anerkende ROC igen, når den lever op til den køreplan, det internationale antidopingagentur, WADA, har sat op for Rusland. Herunder mangler Rusland fortsat at leve op til to centrale punkter i planen: At anerkende fundene i de to McLaren-rapporter samt at give WADA adgang til de lagrede dopingprøver og data, som pt. befinder sig på laboratoriet i Moskva.

Ledere fra følgende lande har underskrevet pressemeddelelsen: Australien, Canada, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Japan, New Zealand, Norge, Schweiz, Singapore, Slovenien, Sverige, Tyskland, USA og Østrig.

Læs pressemeddelelsen fra NADO-lederne