Pas på risikoen for forurenede kosttilskud

Idrætsudøvere skal altid være opmærksomme på de kosttilskud, de indtager. En aktuel dopingsag bekræfter, at kosttilskud kan være forurenet med forbudte dopingstoffer.

Idrætsudøvere står altid selv til ansvar for, hvad de indtager af kosttilskud. Derfor står idrætsudøvere også selv til ansvar for en eventuel positiv dopingprøve, som skyldes indholdet af et kosttilskud.

Den seneste danske dopingsag viser, at udøvere – også selvom de er gået langt for at undersøge og tjekke de kosttilskud, de indtager – risikerer at indtage et kosttilskud, der er forurenet med stoffer, som er forbudt i henhold til Dopinglisten.

I nogle tilfælde er de forbudte stoffer angivet med forskellige navne på kosttilskuddet, mens indholdet i kosttilskuddet i andre tilfælde kan være forurenet med forbudte stoffer. I de tilfælde fremgår de ikke af indholdslisten. Alligevel er udøveren i henhold til dopingreglerne ansvarlig for at have det stoffet i kroppen.

Fælles standarder på vej
På europæisk plan arbejdes der for tiden på at få udarbejdet nogle fælles standarder på området for kosttilskud, som på sigt forhåbentlig kan formindske risikoen for forurenede kosttilskud.

I Danmark er Fødevarestyrelsen den ansvarlige myndighed for kontrol og regulering af kosttilskud.

Reducer risikoen for brug af forurenede kosttilskud
Den eneste sikre måde helt at undgå risikoen for at indtage et forbudt stof gennem kosttilskud er ved ikke at indtage det. Har idrætsudøvere behov for kosttilskud, kan de reducere risikoen for uforvarende at indtage forurenede kosttilskud ved at benytte godkendte certificerings- og kvalitetsprogrammer, der er godkendt er Fødevarestyrelsen. 

Her kan du søge på specifikke produkter, som er testet for dopingstoffer. Vær opmærksom på, at det produkt, du søger på, er testet på det specifikke batch-id/vareparti, som er angivet.

Ligeledes anbefaler Anti Doping Danmark altid, at man undersøger et kosttilskuds varedeklaration eller kontakter en diætist for vejledning om brug af kosttilskud.

Læs mere om at søge efter kosttilskud 

Læs mere om regler for kosttilskud

Yderligere information
Kommunikationskonsulent Ditte Toft Clausen, Anti Doping Danmark, tlf. 22 91 82 72