iNADO svarer på IOC's antidopingdeklaration

I en erklæring svarer sammenslutningen af nationale antidopingorganisationer på IOC’s deklaration med forslag til antidopingreformer.

I lyset af Den Internationale Olympiske Komités (IOC) deklaration vedrørende antidopingreformer fra den 16. marts 2017, udsendte sammenslutningen af nationale antidopingorganisationer, iNADO, den 23. marts en erklæring.

iNADO byder diskussionerne om fremtidens antidopingsystem meget velkommen med afsæt i, at indspil fra forskellige typer af interessenter på antidopingområdet er nødvendige i det samlede arbejde for at sikre et idrætsmiljø, hvor man kan konkurrere på fair vilkår, og hvor udøverne fortsat har tillid til systemet.

Udvalgte af IOC’s forslag giver dog anledning til kommentarer fra iNADO.

  • iNADO ser positivt på, at IOC anerkender behovet for et styrket og mere uafhængigt WADA, men forholder sig kritisk til, at IOC fortsat ikke er indstillet på at give slip på indflydelse i en række centrale forvaltende instanser i WADA.

  • IOC vurderer i sin deklaration, at de nationale antidopingorganisationer ikke er uafhængige. iNADO forholder sig til, at Ruslands antidopingorganisation til dato synes at være den eneste, der bevidst har omgået reglerne. Øget årvågenhed og magt til WADA åbner muligheden for at sanktionere   nationer og antidopingorganisationer, der omgår systemet.

  • IOC taler for en samlet testenhed, der står for kontrol af alle internationale udøvere. iNADO vurderer, at øvelsen er både dyr og bureaukratisk, ligesom en sådan enhed mister muligheden for at arbejde med efterretninger lokalt, som tilfældet er i dag. I stedet mener iNADO, at WADA i større grad skal tjekke op på, at antidopingorganisationer overholder regler og retningslinjer i antidopingarbejdet.

  • iNADO vurderer, at den sportens voldgiftsret, CAS, ikke, som IOC foreslår, bør stå med sanktioneringen i forbindelse med dopingsager. CAS fungerer som voldgiftsret og appelinstans og har ikke inden for WADA-kodekset mulighed for at sanktionere.

”Trods disse forskelle tror vi stadig oprigtigt på, at med et helt uafhængigt WADA med stærke og uafhængige nationale antidopingorganisationer og med internationale idrætsorganisationer, som er dedikerede til at fjerne sig fra afgørende antidopingfunktioner, ser fremtiden for ren idræt lys ud,” skriver iNADO i erklæringen.

Anti Doping Danmark bakker op om erklæringen.

Læs den samlede erklæring fra iNADO

Yderligere information
Kommunikationskonsulent Ditte Toft Clausen, ADD, tlf. 22 91 82 72
Direktør Michael Ask, ADD, tlf. 25 55 10 14