Nyt på Dopinglisten fra 2017

Få overblik over ændringerne i WADAs dopingliste for 2017.

Dopinglisten for 2017 er tilgængelig på WADAs hjemmeside. Se den danske udgave af Dopinglisten 2017.

De væsentligste ændringer for 2017 er:

STOFFER OG METODER FORBUDT TIL ENHVER TID (I OG UDEN FOR KONKURRENCE)

Forbudte stoffer

S1. Anabole Stoffer

 • Stofferne boldenon, boldione, 19-norandrostenedion og nandrolon er blevet flyttet og 19-norandrostenediol tilføjet S1.b fordi disse stoffer kan produceres endogent i små koncentrationer. 5α-androst-2-ene-17-one også kendt under navnet ‘Delta-2’ eller ‘2-androstenon’ er blevet tilføjet som et eksempel på en metabolit af DHEA, som på det seneste er fundet i kosttilskud.

S2. Peptidhormoner, vækstfaktorer, relaterede stoffer og mimetics

 • For at udvide stofgruppen omfattende erytropoiese-stimulerende stoffer er GATA-hæmmere (f.eks. K-11706) og Transforming Growth Factor-β (TGF-β)-hæmmere (f.eks. sotatercept, luspatercept) blevet tilføjet.
  Det internationale nonproprietary navn (INN) for FG-4592, roxadustat, er blevet tilføjet. Desuden er Molidustat blevet tilføjet, som et eksempel på en HIF-stabilisator. Det er blevet gjort klart, at vitamin B12 ikke er forbudt, selvom det indeholder kobolt.

S3. Beta-2-agonister

 • Referencen til isomerer er blevet simplificeret. Eksempler på selektive og ikke-selektive beta-2-agonister er blevet tilføjet (fenoterol, formoterol, higenamine, indacaterol, olodaterol, procaterol, reproterol, salbutamol, salmeterol, terbutaline, vilanterol). Det er påvist at higenamine er en naturlig del af planten Tinospora crispa, som forekommer I visse kosttilskud. Higenamine kategoriseres som en ikke-selektiv beta-2-agonist. 
  Det er samtidig blevet tilføjet, at den fulde tilladte dosis af salbutamol ikke må administreres på én gang. Den maksimale dosis af salmeterol i henhold til producentens retningslinjer er blevet tilføjet. Der udføres pt. studier med det formål at bestemme en grænseværdi i urinen for inhaleret salmeterol. For nuværende anbefales det ifølge det Tekniske Dokument TD2015MRPL ikke at rapportere salmeterol under 10 ng/mL.

S4. Hormonelle og metaboliske modulatorer

 • Androsta-3,5-diene-7,17-dione (arimistane) er blevet tilføjet, som et eksempel på en aromatase hæmmer.

Forbudte metoder

M1. Manipulation af blod og blodkomponenter

 • Supplerende ilt administreret via inhalation, men ikke intravenøst, er tilladt. For at gøre dette tydeligt, står der nu under M1.2 ’undtaget supplerende ilt via inhalation’.
   

STOFFER, SAMT METODER FORBUDT UNDER KONKURRENCE

S6. Stimulerende stoffer

 • Lisdexamfetamin er tilføjet S6.a. Det er et inaktivt pro-drug af amfetamin. På grund af mangel på INN for methylhexaneamin bruges navnet fastsat af International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), som er 4-methylhexan-2-amine. Dette er navn er tilføjet. Der findes en række andre synonymer for methylhexaneamin bl.a. 1,3-dimethylamylamine, Dimethylpentylamin, methylhexamine, methylhexanamin og 1,3-dimethylpentylamin. Normalt fødeindtag vil ikke resultere i tilstrækkelig høje koncentrationer af phenylethylamin til at medføre en positive prøve.

S7. Nartotika

 • Nicomorfin, som er et smertestillende stof af typen ‘opiod’, som omdannes til morfin efter administration, er blevet tilføjet

 

Monitoring Program 2017

Følgende stoffer er tilføjet:

 • Kodein
 • Samtidig brug af flere slags beta-2-agonister på én gang.

Under Medicinsøg eller via vores antidoping App kan du se, om dit lægemiddel er forbudt eller tilladt ifølge den aktuelle dopingliste.

Se WADA's opsummering af ændringer til listen 2017

Se WADA’s engelske version af dopinglisten som træder i kraft 1. januar 2017

Se Nyt på Dopinglisten 2017 som PDF

Det er vigtigt at udøvere, støttepersonale, behandlende læger og andre personer, som er i nær kontakt med udøverne, sætter sig ind i den til enhver tid gældende dopingliste for at undgå, at udøverne uforvarende havner i en dopingsag.