S6 Stimulerende stoffer

Gruppen stimulerende stoffer er opdelt i de to undergrupper S6a og S6b.

Klik på nedenstående links for at se hvad de hver inkluderer:

Generelt om gruppe S6 stimulerende stoffer
Stimulerende stoffer virker stimulerende på en eller flere af kroppens funktioner. De forskellige stoffer har meget forskellig virkning og virkningstid. Mange af stofferne har en stimulerende virkning på centralnervesystemet, og nogle af de hyppigste virkninger er derfor øget puls og blodtryk. Andre har virkning på eksempelvis fedtvævet og medvirker til en øget fedtforbrænding, mens andre virker luftvejsudvidende
Blandt de letteste bivirkninger er søvnløshed og blodtryksøgning. Stoffer med stærkere virkning påvirker centralnervesystemet og har i nogle tilfælde medført dødsfald.

Følgende er eksempler på stoffer, der tilhører denne gruppe:

  • Amfetamin
  • Kokain
  • Efedrin
  • Pseudoefedrin

Anvendelse som medicin
Stimulerende stoffer har været benyttet inden for lægevidenskaben gennem flere tusinde år. I vores tid benyttes eksempelvis stoffet efedrin til behandling af forkølelse. Efedrin virker sammentrækkende på blodårerne i næsens slimhinder. Derved mindskes hævelsen, og der skabes "luft i næsen". Amfetamin og lignende stoffer modvirker træthed og giver en følelse af velvære og en større udholdenhed.

Anvendelse som dopingmiddel
Det er svært at tale om en bestemt dopinganvendelse af stimulerende stoffer, da der findes mange forskellige stoffer, der hver har vidt forskellige virkninger. For at illustrere dette er her en beskrivelse af stofferne amfetamin og efedrin.

Amfetamin
Stoffet får blodtrykket til at stige, og større doser af stoffet øger pulsen, som hermed kan blive meget uregelmæssig. Amfetamin er i stand til at "vække" folk, når centralnervesystemet påvirkes. Amfetamin kan i selv små doser fjerne træthedsfornemmelsen. En anden virkning er, at fornemmelsen af sult svækkes. Amfetamin har derfor været brugt til behandling af overvægtige personer, hvor stoffet kan sætte stofskifteprocesserne i vejret med op til 10-15%. En virkning som gør stoffet eftertragtet i idrætsgrene, hvor man kæmper i vægtklasser.

Efedrin
Stoffet kan ligesom amfetamin øge blodtrykket, dog ikke så hurtigt, og kan også give en hurtig uregelmæssig puls. Efedrin har ofte været årsag til, at idrætsudøvere er blevet testet positive ved en dopingprøve. Forklaringen er, at efedrin er meget almindeligt forekommende i flere medikamenter fx næsedråber.

Bivirkninger
Misbrug og overdosering af stimulerende stoffer har en række bivirkninger. Blandt de mildeste bivirkninger er søvnløshed, hjertebanken, blodtryksøgning, rysten på hænderne, vandladningsproblemer og generel uro i kroppen. Blandt de alvorligere bivirkninger er euforilignende tilstande, ophævelse af tørstfornemmelsen, tab af vurderingsevne og en kraftig stimulation af hjerte og kredsløb, som i nogle tilfælde har ført til dødsfald. Hvis man anvender stimulerende stoffer gennem længere tid fører dette til afhængighed, og der er en reel risiko for at komme til at lide af sindssygdom i form af forfølgelsesvanvid (paranoid psykose).