Insulin

Insulin er et hormon, som produceres i bugspytkirtlen. En af hovedfunktionerne af hormonet er at regulere kroppens cellers optagelse af sukker. Insulin er svært at administrere, fordi blodets glukosekoncentration bliver for lav, hvis ikke glukose gives samtidigt. Det er derfor nødvendigt at overvåge blodsukkeret i forbindelse med brug af insulin. Problemer kan medføre alvorlige forstyrrelser i blodsukkerbalancen og kan i yderste konsekvens føre til dødsfald. 

Medicinsk anvendelse
Insulin gives til patienter, der lider af diabetes (sukkersyge).

Anvendelse som doping
Insulin øger optaget af sukker og protein fra blodet og ind i muskelcellerne, og har derved en opbyggende (anabol) effekt.

Bivirkninger
Langtidsvirkningerne af en insulinbehandling er helt ukendte. Men med udgangspunkt i teoretiske overvejelser er det sandsynligt, at de store sukkermængder kan føre til en øget glykolysering af proteiner, hvilket formodes at være blandt årsagerne til den meget øgede forekomst af åreforkalkning hos sukkersygepatienter. Åreforkalkning medfører nedsat gennemblødning i en lang række organer, og kan bl.a. give hjertesygdom, forringet syn og vanskeligt helende sår på arme og ben.