Væksthormon-frigivende faktorer

Vækst hormon-frigivende faktorer (GHRFs) stimulerer frigivelse af væksthormon fra hypofysen i hjernen. På Dopinglisten er GHRFs inddelt i tre forskellige kategorier:

  • Væksthormon-frigivende hormon (GHRH) og dens analoger (fx sermorelin, tesamorelin, (Egrifta) CJC-1288, CJC-1293 og CJC-1295)
  • Væksthormonsekretionsfremmere (GHS) såsom ghrelin og ghrelin mimetika (fx Ipamorelin, anamorelin)
  • Væksthormon-frigivende peptider (GHRP) (fx GHRP-1, GHRP-2 (pralmorelin), GHRP-4, GHRP-5, GHRP-6, hexarelin og alexamorelin)

Medicinsk anvendelse
I Danmark er ingen GHRF-stoffer godkendt til behandling af sygdomme. I USA er kun to godkendt til behandling af sygdom, nemlig GHRP-2 (pralmorelin) til behandling af væksthormonmangel og
Sermorelin til behandling af HIV-associeret lipodystrofi.

Anvendelse som doping
Man kan indtage GHRF intravenøst (injiceret i en vene), subkutant (injiceret i underhuden), intranasalt (gennem næsen), bukkalt (i kinden) og oralt (synkes). Det er nemt for kroppen at optage GHRF-stoffer, pga. af deres ringe størrelse. GHRF-stoffer kan få mængden af naturlig væksthormon og IGF-1 i kroppen til at stige. Svarende til de påståede fordele ved væksthormon (GH), kan GHRF-stoffer nedsætte mængden af kropsfedt samt øge muskelmasse og styrke.

GHRF-stoffer kommer typisk i form af et hvidt pulver eller som flager. Kvaliteten kan variere med hensyn til renhed. På produkterne kan være angivet ’For Research Purpose Only’ (kun til forskningsformål) eller ’Not for Human Use’ (ikke til brug i mennesker). Man har set forskellige blandinger af GHRF-stoffer på det sorte marked, og GHRF-stoffer er også fundet i kosttilskud (i pulverform og flydende form) eller som såkaldt ’bio-identisk hormoncreme’. Nogle af disse peptider kaldes misvisende for ’aminosyrer’ og markedsføres sammen med thyroidhormon.

Bivirkninger
Da langt de fleste GHRF-stoffer ikke er godkendt til sygdomsbehandling, og fordi de derfor ofte produceres på undergrundslaboratorier, er der ingen garanti for renheden og kvaliteten af produkterne.
Nogle af de veldokumenterede bivirkninger ved brug er smerte og opsvulmning ved indstiksstedet, opkast og trykken for brystet.