Anabole androgene steroider

Testosteron og kunstigt fremstillede testosteronlignende stoffer kaldes under ét for anabole androgene steroider (AAS). Disse er kendt for deres vævs- og muskelopbyggende effekt.

AAS indtages i form af piller, indsprøjtninger, cremer eller plastre.

Medicinsk anvendelse
AAS bruges typisk som medicin til mænd med lav egenproduktion af testosteron eller til behandling af sygdomme, som resulterer i reduceret muskelmasse som f.eks. kræft eller AIDS.

Anvendelse som doping
Det er forbudt at benytte AAS i forbindelse med idræt i henhold til Dopinglisten. Alligevel er der eksempler på, at idrætsudøvere har brugt anabole steroider i idrætten med henblik på at forbedre deres præstation. Faktisk er AAS hvert år den stofgruppe, som flest tester positiv for globalt set.

Mens brug af anabole steroider i idrætten ofte handler om at forbedre præstationen, kan indtag af AAS også handle om at få store muskler og ønsket om at få et bestemt udseende. I henhold til ’Lov om forbud mod visse dopingmidler’ er det forbudt at besidde og distribuere AAS.

Bivirkninger
Der er et bredt spektrum af både fysiske og psykiske bivirkninger forbundet ved at benytte AAS.

Fysiske bivirkninger
Nogle fysiske bivirkninger er ens hos både mænd og kvinder. Det drejer sig om udvikling af akne (bumser), leverskader, hurtig vægtforøgelse, hjerteanfald, stigning i kolesterolindholdet i blodet og nedsat forplantningsevne.

Derudover har man i mænd fundet nedsat insulinfølsomhed, som kan resultere i sukkersyge, øget karstivhed og deraf forøget blodtryk samt nedsat pumpeevne af hjertet selv flere år efter endt brug. Desuden er administration af AAS forbundet med skrumpede testikler, prostataforstørrelser (blærehalskirtlen), lysere stemme samt væskeophobninger i kroppen. I tillæg forringes sædkvaliteten kraftigt.

For kvinder medfører brug af anabole steroider blandt andet øget kønsbehåring, mindskning af bryststørrelse, klitorisforstørrelse og nedsat forplantningsevne. Kvinder, som indtager anabole steroider, kan yderligere få en række maskuliniserende eller viriliserende bivirkninger i form af skægvækst og øget behåring, tendens til skaldethed og dybere stemme. Der ses hyppige menstruationsforstyrrelser, som kan udvikle sig til udeblivende menstruation.

Psykiske bivirkninger
Misbrug af AAS har også en række psykiske bivirkninger herunder depression øget aggressivitet, humørsvingninger samt mere voldelig og ukontrollabel adfærd.

Afhængighed
Der er risiko for at blive både fysisk og psykisk afhængig af at benytte anabole steroider.

Når man indtager AAS, kan kroppen helt eller delvist stoppe med at producere testosteron selv. Når misbruget ophører, går der tid, før kroppen begynder at producerer den normale mængde testosteron igen. Forskning viser, at nogle risikerer ikke at genvinde deres normale testosteronproduktion igen.

I overgangsperioden kan man opleve muskel- og mavekramper, sløvhed, forstoppelse, hovedpine og depressioner som følge af den lavere testosteronproduktion. For at undgå disse symptomer vil det være fristende at påbegynde en ny kur med AAS.

Ligeledes nogle få en psykisk afhængighed af at se ud på den måde, steroidbrugeren gør, efter at have taget en kur, og nogle kan savne det sus, de oplever, når de træner på AAS.