Til udøvere i prioriteret testgruppe

Som udøver i Anti Doping Danmarks prioriterede testgruppe skal du indberette whereabouts.

I henhold til 'De nationale antidopingregler' er eliteidrætsudøvere i prioriteret testgruppe forpligtet til at indberette whereabouts.

 

Alle eliteidrætsudøvere får direkte besked, hvis de indgår i prioriteret testgruppe og skal indberette whereabouts i regi af Anti Doping Danmark!

 

Er du prioriteret udøver i et internationalt specialforbund, skal du være opmærksom på, at der kan gælde andre retningslinjer for indberetning af whereabouts. Du finder information hos dit internationale specialforbund.

Indberet whereabouts i ADAMS

Anti Doping Danmark benytter det internationale antidopingagentur WADA’s internetbaserede databasesystem, ADAMS, til indberetning af whereabouts og håndtering af testoplysninger for eliteidrætsudøvere.

 

Det er muligt at indberette og opdatere i ADAMS via browser eller via appen Athlete Central (kan hentes gratis til iOS i App Store eller til Android i Google Play).

 

Har du spørgsmål til ADAMS og Athlete Central, kan du benytte WADA's hjælpecenter

 

Indberet dine whereabouts for det kommende kvartal senest dag 15 i måneden, før kvartalet starter (dvs. den 15. marts, 15. juni, 15. september eller 15. december). Får du ikke indberettet, før et nyt kvartal starter, får du en advarsel (”filing failure”).

 

Du skal som udøver i Anti Doping Danmarks prioriterede testgruppe indberette følgende whereabouts-information med henblik på at kunne være til stede ved uanmeldt dopingkontrol:

  • Navn, telefonnummer og postadresse

  • E-mailadresse (Anti Doping Danmark kommunikerer med dig via e-mail, medmindre du specifikt oplyser Anti Doping Danmark om, at du ønsker at modtage fysisk post)

  • Opholdsadresse (den adresse, hvor du overnatter hver dag i kvartalet)

  • Navn og adresse på regelmæssige træningssteder samt de almindelige tidsrammer for træning (træner du ikke regelmæssigt, skal du oplyse de steder og tidspunkter, som du med størst sandsynlighed træner. Du kan også angive, at du ikke har regelmæssig træning og en begrundelse for det. Du kan ikke sanktioneres for ikke at overholde oplyste træningsinformationer)

  • Konkurrenceplan for det pågældende kvartal, herunder navn og adresse på konkurrencested samt datoer for konkurrence (har du ingen konkurrencer i kvartalet, skal du angive dette samt begrundelse for det)

  • 60 minutters træffetidspunkt og -sted hver dag mellem kl. 5 og 23 (inkl. weekender), hvor du kan lokaliseres til uanmeldt dopingkontrol (kan f.eks. være opholdsadresse om morgenen eller træningsfaciliteten i træningstiden)

  • Oplysning om eventuelt handicap, som kan påvirke dopingkontrolprocessen

Det er vigtigt, at du kan lokaliseres i hele den time, der er angivet i din daglige træffetid og -sted! Vær f.eks. opmærksom, hvis du sover og kan overhøre dørklokken. Det er muligt at ændre træffetid og -sted indtil sidste minut op til, at tiden starter.

 

De indberettede whereabouts-informationer i ADAMS er automatisk tilgængelige for ADD, det internationale forbund og WADA. Informationerne bliver udelukkende brugt til planlægning af eventuel dopingkontrol. Alle oplysninger bliver behandlet fortroligt af alle parter.

 

Den enkelte idrætsudøver er selv ansvarlig for, at indberetning sker rettidigt og korrekt, samt at informationerne er opdaterede, uanset om du selv eller andre foretager indberetningen.

 

Husk, at whereabouts-informationer løbende skal opdateres i ADAMS, hvis dine planer ændrer sig.

 

Download Athlete Central-appen i til iOS i App Store eller til Android i Google Play.

 

Log ind i ADAMS via browser

 

Har du brug for hjælp til at indberette, kan du bruge ADD's whereabouts-guide:

 

Download 'Whereabouts-guide’

 

WADA er ansvarlig for at support, udvikling, vedligehold og hosting af ADAMS. Datasikkerheden i systemet er garanteret af WADA.

Opdater ændringer i whereabouts

Ændrer dine whereabouts sig i løbet af kvartalet, skal du huske at opdatere i ADAMS.

 

Kender du ikke planerne for hele kvartalet?

Hvis du ikke kender planerne for hele kvartalet, skal du indberette den foreløbige information, du har på indberetningstidspunktet. Herefter opdaterer du informationerne, inden det angivne træffetidspunkt begynder med angivelse ny adresse og/eller nyt tidspunkt.

 

Brug evt. bemærkningsfeltet for hver "whereabouts entry" til at angive, hvis du mangler adresse på f.eks. konkurrencested eller hotel. Herefter kan du opdatere, når du kender den præcise adresse.

 

Ændring af trænings- og konkurrencested og -tid

Ændrer dine oplysninger om regelmæssige træningssteder og -tider eller konkurrencested og -tid sig i løbet af kvartalet, er det vigtigt, at du løbende opdaterer dine oplysninger i ADAMS. 

 

App og sms til ændringer

Anti Doping Danmark anbefaler, at du benytter appen Athlete Central til at opdatere whereabouts i ADAMS. Download appen til iOS i App Store eller til Android i Google Play.

 

Du kan anvende samme brugernavn og password til Athlete Central, som du benytter til ADAMS på computeren. Første login til ADAMS skal dog ske via computer.

 

Log ind i ADAMS via browser

 

Du kan også sende en sms til ADAMS' sms-service, hvis dit telefonnummer er tilmeldt servicen. 

 

Se hvordan i 'Guide til whereabouts'

Overtrædelse af whereabouts-reglerne

Overtræder du som udøver i prioriteret testgruppe reglerne for whereabouts i henhold til antidopingreglerne, modtager du en en advarsel.

 

Tre advarsler i løbet af en periode på 12 måneder kan føre til en sag om overtrædelse af antidopingreglerne og kan sanktioneres med op til to års udelukkelse.

 

Følgende betegnes som overtrædelser af whereabouts-reglerne:

  • Manglende rettidig indberetning ('filing failue')

  • Mangelfuld/ukorrekt indberetning af whereabouts (f.eks. manglende indberetning af konkurrenceaktivitet)(’filing failure’)

  • Mislykket forsøg på dopingkontrol, hvis du ikke er til stede som angivet i dit 60 minutters træffetidspunkt og -sted og ikke kan lokaliseres til dopingkontrol (’missed test’).

Hvis Anti Doping Danmark eller en anden antidopingorganisation (f.eks. dit internationale forbund) kan se, at du har givet besked om ændringer af dine whereabouts forud for dit træffetidspunkts begyndelse, vil du ikke modtage en advarsel for ikke at have været til stede. Det vil til gengæld ske, hvis du ikke har foretaget dine ændringer rettidigt. 

 

Anti Doping Danmark og dit internationale forbund er forpligtede til udveksle eventuelle advarsler i henhold til antidopingreglerne. 

Ofte stillede spørgsmål om whereabouts og ADAMS

Du kan hente svar på de mest almindelige spørgsmål om ADAMS og whereabouts i Anti Doping Danmarks FAQ om whereabouts.

 

Du kan følge 'whereabouts-guiden’ til at gennemgå proceduren for indberetning af og ændring af whereabouts.

 

Download Athlete Central-appen i til iOS i App Store eller til Android i Google Play.

 

Log ind i ADAMS via browser

 

Har du spørgsmål til ADAMS og Athlete Central, kan du benytte WADA's hjælpecenter

Guide til at oprette en profil i ADAMS

Har du brug for hjælp til at oprette din profil i ADAMS, kan du gennemse Anti Doping Danmarks videoguide til at oprette en profil i ADAMS.

 

Kan du ikke se videoen, er det fordi du skal godkende cookies på hjemmesiden. Det kan gøres på ikonet på skærmen nederst til venstre.

Kontakt

Foto af Thomas Kamm Ringsted

Ansvarlig for planlægning af kontrol i den organiserede konkurrenceidræt og for koordineringen med ADD's kontrollanter.

Er medlem af ADD's forskningsudvalg.