Kosttilskud
Kosttilskud og naturpræparater kan indeholde stoffer, som står på Dopinglisten.
Idrætsudøvere står altid til ansvar for, hvad de har i kroppen og derfor også for en positiv dopingprøve som følge af et indtaget kosttilskud eller naturpræparat. Dette gælder også, selvom det ikke er som følge af bevidst doping.
Kosttilskud og naturpræparater kan indeholde dopingstoffer, som står på Dopinglisten, også selvom de ikke fremgår af varedeklarationen.
Der er både nationale og internationale eksempler på, at udøvere uforvarende har indtaget forbudte dopingstoffer gennem kosttilskud og naturpræparater.
Som idrætsudøver er det derfor vigtigt at være opmærksom på risikoen for at indtage doping i forbindelse med brug af kosttilskud og naturpræparater.
Kan du ikke se videoen, er det fordi du ikke har tilladt cookies på siden. Du kan ændre dine cookieindstillinger ved at klikke på det runde sort-hvide ikon nederst til venstre på siden.
Reducer risikoen for at indtage forurenede kosttilskud
Den eneste sikre måde helt at undgå risikoen for at indtage et forbudt dopingstof gennem et kosttilskud eller naturpræparat er ved ikke at tage det.
Det er muligt at reducere risikoen for at indtage et forurenet kosttilskud. Det kan gøres ved at købe produkter, der er testet for stoffer på Dopinglisten. En række kvalitets- og certificeringsprogrammer tester produkter for stoffer på Dopinglisten.
Eksempler på kvalitets- og certificeringsprogrammer er:
Vær opmærksom på, at det er det specifikke produkt med det specifikke batch-id (vareparti), der er undersøgt.
Anti Doping Danmark anbefaler, at man som minimum altid undersøger et kosttilskud eller naturpræparats varedeklaration, hvis man ønsker at indtage kosttilskud eller naturpræparater.
Er du i tvivl om, hvad et produkt indeholder, bør du undgå det!
Fødevarestyrelsen er ansvarlig myndighed for kosttilskud og naturpræparater i Danmark. Det er ifølge fødevarelovgivningen i Danmark ikke tilladt for kosttilskud at indeholder dopingstoffer.
Forhandlere af kosttilskud eller naturpræparater
Fødevarestyrelsen er ansvarlig myndighed for regulering af salg af kosttilskud.
Læs mere om regler for markedsføring og forhandling af kosttilskud.
Det er jf. dansk fødevarelovgivning tilladt at benytte kvalitets- og certificeringsprogrammer til at få kontrolleret og attesteret, at et specifikt kosttilskudsprodukt eller naturpræparat er testet for et eller flere forbudte dopingstoffer. I markedsføringen af produktet er det tilladt at bruge kvalitets- og certificeringsprogrammet til at fortælle, at produktet er testet, men ikke at anprise det som dopingfri, da det vil være i strid med fødevarelovgivningens forbud mod vildledende markedsføring. For mere information, kontakt Fødevarestyrelsen.
Er produktet en del af et kvalitets- og certificeringsprogram, må det bære mærket for det specifikke program, ligesom det bliver tilgængeligt på hjemmesiden for programmet, så andre kan søge efter det.
Eksempler på kvalitets- og certificeringsprogrammer er:
Rådgivning om kosttilskud
Anti Doping Danmark rådgiver ikke om brug af kosttilskud.
Er du eliteidrætsudøver og har behov for kosttilskud, henviser Anti Doping Danmark til specialforbund eller Team Danmark.
ADD anbefaler, at man kontakter en diætist for vejledning om brug af kosttilskud.
Regler for kosttilskud
Kosttilskud og naturpræparater er omfattet af fødevarelovgivningen og hører under Fødevarestyrelsens jurisdiktion.